Ameliyat için Uygun Muyum ?

Bu sorunun yanıtını iki başlık altından toplamak gerekir.
Metabolik cerrahi olarak bildiğimiz Tip 2 Diyabetin cerrahi tedavisine uygun muyum ?
Ve bariatrik cerrahi olarak bildiğimiz obezite cerrahisi için uygun muyum ?

Metabolik Cerrahi için Uygun Bir Aday Mıyım ?

Uygunluğu belirlemedeki ilk kriter, vücudunuzda yeteri kadar insülin üretilip üretilmediğinin tespit edilmesidir. Bunun için hastalarımızın aynı sabah açlık ve tokluk 1. saat olarak kan vermesi gerekir.Tokluk 1. saat ölçümü için özel (mix meal adı verdiğimiz) bir kahvaltı ile kahvaltı etmesi, alınan ilk lokmanın ardından 1. saatte tokluk kanını vermesi gerekmektedir.
Çıkan sonuçlarda vücutta yeteri kadar insülin üretimi varsa, kliniğimizde aldığımız vücut analiz ölçümü sonucunda hastamızın boy,kilo ve iç yağlanmasına göre ameliyat çeşidi belirlenmektedir. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere Metabolik Cerrahi ameliyatlarının çok farklı yöntemleri mevcuttur ve yalnızca kilolu olan bireylere uygulanmaz. En önemli kriter hastanın vücudunun yeteri düzeyde insülin üretmesidir.

Vücudunda yeteri kadar insülin üretimi olan ve yapılan vücut analiz ölçümü sonucunda ameliyat yöntemine karar verilen hastalarımız için uygunluk adına ikinci ve en önemli basamak hastanede farklı dal doktorları tarafından yapılan tahlil, tetkik sonucu ameliyata uygun olup olmaduklarının belirlenmesidir.
Ameliyat öncesi check-up adı verdiğimiz ve yaklaşık bir gün süren işlemlerde 7 farklı dal doktoru yapılan tahlil, tetkik ve raporlar ve görüşmeleri değerlendirerek ameliyata uygun olup olunmadığı kararını verir. Sürece son derece titizlik ile yaklaşılmadır.
Şeker hastalığı tüm organların işleyişini etkileyen oldukça sinsi bir hastalıktır ve genellikle beraberinde yandaş hastalıkları barındırır. Uygunluk onayı alan hastalarımız ameliyat sürecine hazırlanır.

Ameliyat için uygunluk alamayan hastalarımız hangi bölümden ne gibi bir sebeple uygunluk alamadığı tespit edilir. Kendisinin mevcut sonunu gidermeye yönelik tedavisinin planlanması için yönlendirilir.

Ameliyat başarısının ameliyat kadar, önemli basamaklarından biri uygun hastaya, uygun ameliyatın planlanması ve ardından uzman ekip tarafından takip edilmesidir. Tüm bunlar bir bütünü oluşturur.

Sağlıklı günler dilerim… 

Önerilen makaleler