Obezite Ameliyatından Sonra Beslenmeme Dikkat Etmezsem Ne Olur ?

Baritarik Cerrahi ameliyatlarından sonra bireylerin beslenmesine maksimum seviyede özen göstermeleri gerekmektedir. Post op erken dönemde cerrahi iyileşme süreci adına, post op ilerleyen dönemlerde ise sağlıklı kilo verilmesi, vitamin, mineral eksikliği ve buna bağlı rahatsızlıkların görülmemesi adına beslenme kurallarına uyulması çok önemlidir. 

Ameliyattan sonra bireylerin katı sıvı ayrımı yapması, protein ağırlıklı beslenmesi ve yavaş yeme alışkanlığı kazanması, uzun süreli açlıklar yaşamaması temelinde beslenme eğitimi diyetisyenimiz tarafından verilmektedir. 

Peki ameliyattan sonra bireyler beslenmesine dikkat etmezse neler olur ?

Beslenmeye dikkat edilmemesi sonucunda karşılaşılacak pek çok durum vardır. Bunlardan biri de Dumping Sendromu olabilir.

Peki nedir bu Dumping Sendromu ?

Dumping Sendromu Nedir?

Baş dönmesi, mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, terleme, titreme, gıda alımından sonra ortaya çıkan yorgunluk ve nadiren bayılma gibi bariatrik cerrahi sonrası gelişebilen bir dizi bulgudur. Ameliyat ile birlikte mide anatomisindeki meydana gelen değişiklikler, mide boşalma mekanizmalarını değiştirir ve bu durum sindirilmemiş gıdanın ince bağırsağa hızlı ulaşmasına neden olur. Dumping Sendrom görülme sıklığı gastrik bypass sonrası, tüp mide ameliyatına göre daha büyük bir yüzdelik orana sahiptir. Dumping sendromu ile mide içeriği bağırsağa hızlı bir şekilde geçer. Hızlı geçiş sonucunda bireylerde bazı semptomlar görülür. Bu semptomlar yemekten sonra, özellikle şeker içeriği yüksek besinler tüketildikten sonra ortaya çıkmaktadır. 

Yemek yedikten sonra belirtilerin ortaya çıkma süresine bağlı olarak erken ve geç dumping olmak üzere iki tip dumping sendromu bulunmaktadır. 

Erken Dumping Sendromu: Şeker içeriği yüksek olan öğünlerde; yemekten sonraki ilk saat içinde yaşanır. Yiyeceklerin bağırsağa hızlı sıvı geçişleri meydana gelir. Karın ağrısı, kramp, şişkinlik, bulantı, kusma, ishal, yorgunluk, yemeklerden sonra yatma isteği, yüz kızarması, çarpıntı, terleme, artmış kalp hızı, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve nadiren bayılma gibi semptomlar görülebilir.

Geç Dumping Sendromu: Yüksek miktarda şeker içeren yemekten 1 ila 3 saat sonra yaşanır. Yüksek miktarda şeker içeren yemekten sonra vücutta yüksek miktarda insülin salgılanır. Yüksek miktarlarda salgılanan insülin kan şekerinin düşmesine sebep olarak düşük kan şekeri ile ilgili semptomların görülmesine neden olur. Yorgunluk, halsizlik, kafa karışıklığı, açlık hissi, baş dönmesi ve bayılma, terleme, çarpıntı, titreme ve sinirlilik gibi semptomlar geç dumping sendromunda görülebilir.

Dumping Sendromu Yaşamamak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Bariatrik cerrahi ameliyatları ardından diyetisyen desteği çok önemlidir. Paketli ürünlerden, basit şeker içeren gıdalardan kaçmak bariatrik diyetin temel unsurlarındandır. Beslenmede daha küçük ve daha sık öğünler yapılmalıdır. Hastalarımıza günde en az 6 öğün yemeleri gerektiğini her zaman hatırlatıyoruz. Yemelerin yarım saat öncesinde, sonrasında ve yemeklerle beraber sıvı alımı yapılmamalıdır. Hızlı emilen basit şekerlerden ve alkollü içeceklerden, şeker içeren sıvılardan, paketli gıdalardan kaçınılmalı, onların yerine yüksek lifli, yüksek proteinli gıdalara günlük beslenmede yer verilmelidir. 

Sağlıklı günler dilerim…

Önerilen makaleler