Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Saç Dökülmesi Olur Mu?

Farklı nedenlere bağlı saç dökülmesi olabilmektedir. Bu nedenlerden bazıları aşağıda belirtilen farklı tibbi öykülerdir. Androjenik alopesinin olması,bazı tiroid hastalıkları,vitamin eksikliği, kansızlık, anoreksiya nevroza gibi yeme bozukluğu hastalıkları,kortizon, immünsüpresif ve kemoterapi gibi ilaçlar,böbrek/karaciğer hastalıkları, saç kıran, hormonal değişimler, polikistik over sendromu, ağır hastalık, yoğun stres, trichotillomania adı verilen saç koparma hastalığı dökülme nedenlerinden bazılarıdır.

Bariatrik Cerrahi sonrası 3 ila 6. Ayda hastadan hastaya değişmekle birlikte saç dökülmesi görülebilmektedir.Bu saç dökülmelerinin yeterli beslenme ve vitamin alımı ile 6. Aydan sonra azalarak yok olduğunu klinik tecrübelerimiz ile gözlemledik. Fakat tüp mide ameliyatı sonrası saç dökülmeniz varsa ve ilerleyen aylarda devam ediyorsa nedeni, yeterince protein almamanız veya vitamin eksikliği olabilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası hastaların, kilo verme süreçleri devam ederken kan tahlilleri takip edilerek, esansiyel aminoasitlerden zengin, bariatrik cerrahi hastaları için özel hazırlanmış protein ve vitamin desteği kullanması gerekir.

Saçlı deride yaklaşık 100.000 kıl folikülü var. Her saç 2-6 yıl kalır. Belli zamanlarda saç dökülmesi hızlanabilir; mevsim geçişleri gibi. Günde ortalama 50-100 saç kaybedilir. Anormal saç dökülmesi; günde 100 ve daha fazla saç teli kaybetmeniz demektir. Fırçalarken, tararken veya duşta, kümeler halinde saçınız dökülüyorsa, saçlı derinizin daha geniş alanlarını görüyorsanız ve saçlarınızı inceldiyse; saç dökülmeniz var demektir.

Saç Dökülmesine Neden Olan Hormonal Bozukluklar Nelerdir?

Polikistik over sendromu (androjen fazlalığına bağlı), az veya çok çalışan tiroid hastalığında (özellikle Haşimato tiroiditinde), doğum kontrol hapları ve doğum sonrası dönem; saç dökülmesinin en sık sebeplerindendir.

Otoimmün hastalıkların kendisi veya tedavisinde kullanılan ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve radyasyon da saç dökülmesine neden olur ve bu durum genellikle geçicidir.

Bazen yanlış davranışlarınız da saç dökülmesine neden olabilir. Örneğin çok sıkı bağlanan, örülen saçlar, ağır zayıflama diyetleri, sık şampuanlamak, ıslakken taramak, çok sert ve çok sık fırçalamak, sık uygulanan kuaför işlemleri saç dökülmesine neden olur.

Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç dökülmesinin nedeni protein, vitamin-mineral eksikliği,demir eksikliği anemisi ise; bunların eksikliğinin giderilmesi ile saçlar yerine gelecektir. 

Bariatrik cerrahi sonrası kilo kaybı ile özellikle polikistik over sendromunun düzelmesi hormonal düzelme de sağlanacağından, androjenik tipte saç dökülmesi de düzelecektir.

Daha Detaylı Bilgi İçin

Önerilen makaleler