Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık, solunum sistemi parçalarından diyaframın, farklı sebepler sonucunda olarak ani kasılmalar gerçekleştirmesi oluşur.

Hıçkırık, diyaframın ani ve istem dışı kasılması sonucu oluşması sebebi ile mideye ve diğer organlara etkileri çok olumlu değildir. 

Hıçkırmaya neden olan faktörlerden bazıları, yüksek kalorili yemek porsiyonları, alkol, asitli içecekler tüketmek, heyecan, yüksek stres seviyesi, ani sıcaklık değişimleri olarak görülebilir. Bazen de hıçkırık, tıbbi bir rahatsızlığın işareti olarak görülebilir. 

Hıçkırığınız 1 günden daha uzun sürüyor ise veya yemekte, uyumakta, nefes almakta zorluk yaşayacağınız boyutlarda şiddetli olursa mutlaka doktora başvurmalısınız. 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Hıçkırığa Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme sürecindeki hastalar değişen vücut reaksiyonlarını iyi takip etmeli ve beklenmedik durum geliştiğinde ekibiniz ile paylaşmalısınız.

Ameliyatlı midenin iyileşme sürecinde tepki vermesi olası olan tepkilerin artması, size bir mesaj olabilir. Bu mesajın sağlığınız açısından iyi değerlendirilmesi gerekir.

Hıçkırık gibi ani kasılmalardan oluşan refleks hareketinin ameliyat ile hassaslaşan midesi açısından bir olumsuz etki yaratıp yaratmayacağını belirlemek, neden olacak olumsuzlukları önlemek adına ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olan kişiler, öncelikle hıçkırığın neden olduğu durumları iyi gözlemlemelidir. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde uyulması gereken kurallara dikkat edilmesine rağmen olan hıçkırık için muhakkak doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. 

Hıçkırığın ameliyatlı, mideye çok şiddetli ve çok sık olmadığı sürece büyük etkileri olmasa da kişilerin yaşantısını kısıtlaması hakinde doktorlarına başvurmaktan çekinmemelidirler. 

Obezite cerrahisi sonrası hıçkırık refleksini gösterebileceğiniz yeme alışkanlıklarınız, düzeniniz varsa eğer bunları değiştirmeniz gerekmektedir. Çünkü hıçkırığı tetikleyen tüm yeme içme alışkanlıkları genel olarak tüp mide ameliyatı sonrası tüketilmemesi gereken şeylerdir.

Alkollü, asitli içecekler, çok kalorili ve fazla yemek ve içecekler, hem tüp mide ameliyatı sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkiler, hem de hıçkırık gibi reaksiyonlara neden olur. Bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tüp Mide Ameliyatları Sonrası Hıçkırık Neden Görülür ve Nasıl Önlenir ?

Çok hızlı yemek yemenin veya aşırı yemek yemenin, tüp mide ameliyatı sonrası hıçkırıkların olası nedenlerinden olduğunu düşünülmektedir. 

Ameliyat sonrası bazı bireylerin yemek yemedikleri veya içmedikleri halde gün boyunca ve rastgele zamanlarda hıçkırık nöbetlerini neden yaşadıklarının hala kesin bir yanıtı yoktur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir